Saturday, June 20, 2009

Noaptea Institutelor Culturale 2009

Noaptea Institutelor Culturale ajunge în 2009, mai precis pe 26 iunie, la cea de a treia ediţie şi numără mai mulţi co-organizatori, mai multe evenimente şi câteva surprize formidabile.

Institutul Francez, Institutul Polonez, Centrul Ceh, British Council, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Institutul Italian „Vito Grasso”, Institutul Cervantes, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă şi Institutul Cultural Român au ticluit o jumătate de an pentru a vă pregăti cea mai frumoasă noapte din miez de vară. În acest an, totul sub pălăria europeană a Institutelor Culturale (EUNIC). Concerte în aer liber, expoziţii, lungmetraje şi scurtmetraje, degustări, jocuri şi premii, dar mai ales multe surprize în cele 8 locaţii unde cele 12 centre şi institute culturale partenere vă aşteaptă de la 6 seara la 4 dimineaţa.
RATB-ul ni s-a alăturat în acest an pentru prima dată şi vă invită, pe un
traseu special conceput, să călătoriţi gratuit toată noaptea ca să nu rataţi nici un eveniment. Dacă vă place să trăiţi aventuros, puteţi să ne vizitaţi pe bicicletele închiriate de la Centrul Cicloteque (Bd. Kogălniceanu nr. 34-46), care va avea, la rândul său, o noapte albă.

Sigur, puteţi veni şi pe jos pentru cea mai culturală noapte a verii. Noi vă aşteptăm cu felurite bunătăţi culturale şi culinare aici
:

Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru nr. 38
British Council
, Calea Dorobanţilor nr. 14
Bukaresti Magyar Kulturális Intézet, Str. Batiştei nr. 39
Česke Centrum, Str. Ion Ghica nr. 11
Instituto Cervantes, Str. Marin Serghiescu nr. 12
Institut Français, Bd. Dacia nr. 77
Istituto Italiano di Cultura „Vito Grasso”, Aleea Alexandru nr. 41
Instytut Polski w Bukareszcie, Str. Popa Savu, nr. 28

NOU! - PUZZLE - TURUL INSTITUTELOR

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN

Vineri, 26 iunie 2009, în grădina şi în Sala Mare a Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38) va debuta
Noaptea Institutelor Culturale din Bucureşti. Seara se va derula sub sloganul „Ghici cine vine la... ICR?“.

Program:

19.00 – „Acasă la expaţi“ / Expoziţie de fotografie Eduard Grigoroiu, cu imagini ale familiilor de expaţi stabilite în Bucureşti, dintre care unii sunt chiar cursanţi sau absolvenţi ai cursurilor de limbă română organizate de ICR.

19.30 – „Bucureştiul fiecăruia“ / expoziţie ad-hoc a publicului. Aduceţi fotografii vechi, imagini din arhiva personală despre Bucureştiul de altădată sau pur şi simplu imagini cu locuri care vă spun ceva (sau au încetat să vă mai spună, din cauza schimbărilor urbanistice din ultimii ani) şi lipiţi-le pe panourile mobile amplasate în curtea şi pe coridoarele ICR.

21.00 – Concert Hyperactive Kid (Berlin), invitaţi de Goethe-Institut.
Trei tineri muzicieni din Berlin – Philipp Gropper (saxofon), Ronny Graupe (chitară) şi Christian Lillinger (percuţie) formează Hyperactive Kid. Renunţând la bas, cei trei muzicieni au ales, în acest fel, un drum neconvenţional, care se înscrie în zona muzicii moderne. Din 2003 ei combină tonuri de jazz cu rock, drum&bass şi muzică nouă. Temele şi jocurile de improvizaţie sunt expresive, de aici şi alternanţa inedită a stărilor pe care le creează.

22.00 – Concert Harry Tavitian & Orient Express. Orient Express (Harry Tavitian – pian, vocal / Constanţa, Edi Neumann – saxofon / Bucureşti, Hanno Hoefer – chitară / Bucureşti, Jimi El Lako – vioară / Cluj-Napoca, Octavian Barila Andreescu – bas / Cluj-Napoca, Mario Florescu – tobe / Arad) a debutat în anul 1999. Alături de Harry Tavitian se vor afla câţiva dintre cei mai buni muzicieni ai jazzului românesc actual. Toţi membrii formaţiei sunt extrem de creativi, deschişi atât către tradiţia populară românească, cât şi către culturile diverselor etnii din care provin mulţi din ei. Muzica lor este un aliaj în care sunt „topite“ tradiţiile muzicale ale popoarelor din Balcani. Formaţia a avut concerte la Smithsonian Folklife Festival de la Washington (1999), la Expoziţia Mondială de la Hanovra (2000), la Graz – Capitală culturală Europeană în 2003, în Italia – la festivalul din Cormòns, la Viena, la Clubul Porgy&Bess (2006), la Budapesta şi la Festivalul de Jazz „Varna Summer“, Bulgaria (2007), la Festivalul de la St. Veit, Austria (2008). „Mult antren şi culoare, exotism, show-ul face deja parte din regia spectacolului (inclusiv mişcarea scenică, costumaţiile pitoreşti) şi place unui public dispus să primească acest gen. Inutil să spunem că ne-a plăcut spectacolul lui Tavitian, ne-am bucurat că l-am revăzut şi admirat – încă o dată. Orient Express-ul este o etapă de maturitate a jazzmanului constănţeano-european.“ (Florian Băiculescu, Observator Cultural)

00.00 – Jam Session: Hyperactive Kid, Harry Tavitian & Orient Express (în grădină)

00.00Proiecţie de filme greceşti (Sala Mare)

Organizator: Fundaţia Culturală Greacă


00.00 – Din zăpadă. Regia şi scenariul: Sotiris Goritsas, după o nuvelă de Sotiris Dimitrou, imaginea: Stamatis Yannoulis, muzica: Nikos Kypourgos, cu: Gerasimos Skiadaressis, Vasias Eleftheriadis, Mania Papadimitriou, Andonis Manolas (Drama, Grecia, 1993; 90 min, subtitrat în limba engleză). Filmul a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Thessaloniki, în 1993.
Mergând pe urmele a trei refugiaţi, doi tineri şi un copil, din Albania în Grecia, filmul prezintă o călătorie însufleţită de speranţa unei vieţi mai bune. Curând însă, personajele se confruntă, în urma unor întâmplări dureroase, cu indiferenţa şi intoleranţa noii lumi în care au ajuns. Prin această întoarcere la realism, albanezii lui Sotiris Goritsas au contribuit decisiv la schimbarea de perspectivă a cinematografului grecesc.
2.00 – Eduart. Regia şi scenariul: Angeliki Antoniou, scenografia: Ioulia Stavridou, director de imagine: Jürgen Jürges, muzica: Konstantinos Christides, Minos Matsas (2006). Filmul a fost premiat la Festivalul de Film de la Thessaloniki (2006) şi la Festivalul de Film Mediteranean de la Montpellier (Drama, Grecia, 2007; 104 min, subtitrat în limba engleză). Filmul porneşte de la istoria adevărată a unui tânăr din Kosovo (interpretat de Eshref Durmishi), aflat într-o închisoare din Grecia pentru că a ucis un bărbat. Povestea impresionează prin faptul că Eduart, refugiat clandestin în Grecia, duce cu sine un trecut apăsător şi ajunge să ucidă. Pentru a evita urmările faptei sale, se întoarce în Kosovo, unde este arestat pentru un jaf mai vechi (în urma denunţării sale de către propriul tată). Scapă din închisoare şi se întoarce în Grecia pentru a se preda şi a ispăşi, asemenea personajului dostoievskian Raskolnikov, condamnarea pentru crimă. O istorie rară, care se desfăşoară în împrejurări sumbre, semănând cu o versiune balcanică a filmului „Expresul de la miezul nopţii".

Institutul Cultural Român în vizită
- Expoziţie de meniuri franco-române din arhiva domnului Ion C. Rogojanu – la Institutul Francez. Vor fi prezentate atât meniuri servite la dejunurile şi dineurile oferite de Casa Regală a României în onoarea unor oaspeţi de seamă, cât şi meniuri servite la banchetele la care au participat personalităţi ale vremii din România şi din străinătate – Ion C. Brătianu, Take Ionescu, Alexandru Marghiloman, gen. H. Berthelot, însoţite de semnăturile acestora, dar şi de mici dedicaţii ale convivilor. De asemenea, vor fi expuse şi meniuri servite în renumite restaurante din România şi din Franţa, precum Maxim’s de Paris sau Cochon D’Or.
- Filme de animaţie –
la Centrul Ceh
-
Expoziţie de artă vizuală oferită de 2 META (Romelo Pervolovici, Maria Manolescu; programator: Andrei Gheorghe) – la Institutul Polonez, începând cu ora 18.00 - „Am vãzut pe cineva care nu era acolo” şi „Subveghere”
Intrând pe poarta Institutului Polonez, pregãtit sã descoperi proiectele culturale, parcurgi un coridor îngust în care, pe mãsurã ce înaintezi, simţi cã eşti urmãrit de o mulţime de ochi... Procesul de evaluare îşi schimbã referinţa, conceptele de subiect-obiect sunt o joacã... Mai târziu, între filme, ai posibilitatea sã te mai joci o datã cu privirea...


Pentru mai multe informatii:

http://www.icr.ro/noaptea_institutelor

No comments:

Post a Comment