Monday, June 29, 2009

"Ο γύρος του κόσμου σε… οκτάβες"

με τη Σουζάνα και την Ελένη Βουγιουκλή





Τα αναλλοίωτα στοιχεία της παράδοσης, τα ισχυρά δηλαδή στοιχεία που επιβιώνουν στο χώρο και στο χρόνο, μετασχηματίζονται, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασύνειδα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη μοντέρνα, τη σύγχρονη έκφραση του διαχρονικού. Αυτή ακριβώς προσπαθούμε να είναι και η δική μας αντιμετώπιση των μουσικών του κόσμου και των τραγουδιών μας. Η δύναμη και η δυναμική τους μας παρασύρει και μας υποτάσσει, όμως η αρχέγονη ρίζα τους μας οδηγεί στο δρόμο προς την εξέλιξη ..

Συναυλία με μουσική από διάφορα μέρη του κόσμου θα δώσουν στο Βουκουρέστι οι αδελφές Σουζάνα και την Ελένη Βουγιουκλή, στις 2 και 4 Ιουλίου. Η συναυλία οργανώνεται από την Εστία του ΕΙΠ στο πλαίσιο των παραλλήλων εκδηλώσεων της έκθεσης «Φως και Σκιές στα Βαλκάνια»

2 Ιουλίου, 19.00 η ώρα, Εθνικό Θέατρο Βουκουρεστίου, Αίθουσα Atelier (τιμή εισιτηρίου 30 RON και 16 RON )
4 Ιουλίου, 19.00 η ώρα, Βιβλιοπωλείο Cărtureşti, Arthur Verona 13-15 (ελεύθερη είσοδος)

Οι αδελφές Βουγιουκλή με τις μαγικές νεανικές φωνές τους, θα εισάγουν το κοινός το μυστήριο της Βαλκανικής πολυφωνίας και θα αναδείξουν κοινά στοιχεία των μουσικών των λαών που επιβιώνουν στο χώρο και το χρόνο. Οι νεαρές ερμηνεύτριες, γνωστές στο ελληνικό κοινό τα τελευταία δύο χρόνια από τις χειμερινές εμφανίσεις τους στο «Τραίνο στο Ρουφ», στην Αθήνα, ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να εξερευνούν τις μουσικές του κόσμου και να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο.
Με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτότυπη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και την εκφορά της, τραγουδούν σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τόσο a cappella όσο και με τη συνοδεία πιάνου, κιθάρας και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Από την πολυπολιτισμική Ξάνθη της Ελλάδας που είναι και ο τόπος καταγωγής τους, οι αδελφές Βουγιουκλή ταξιδεύουν το κοινό σε τόπους, χώρους, ανθρώπους και κουλτούρες, στιγμές νοσταλγικές μιας άλλης εποχής και παράλληλα προσφέρουν μια μοναδική αισθητική διέξοδο στη λεγόμενη μουσική του κόσμου. Tο ρεπερτόριό τους αποτελούν ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, τραγούδια των Βαλκανίων, πορτογαλέζικο fado, ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα, ιρλανδέζικα, γαλλικά, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, αρμένικα, σεφαραδίτικα καθώς επίσης και δικές τους συνθέσεις.
Η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά κυκλοφορεί από τη Legend με τίτλο «Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή».

Περισσότερα: www.vougioukli.gr

Χορηγοί Romtelecom Banca Românească Fundaţia Grigoriade
Χορηγοί επικοινωνίας Observator cultural Radio România Cultural România liberă Şapte seri Mediafax

LINKS

No comments:

Post a Comment