Friday, May 23, 2014

Filme grecești - Spațiul Public European


Aceia dintre voi care nu au ajuns să vadă filmele grecești din cadrul Festivalului Filmului European pot revedea două dintre acestea: September și Eterna reîntoarcere a lui Antonis Paraskevas.
La acestea se adaugă alte două filme noi: J.A.C.E. și Lume nedreaptă.

Spațiul Public European
Str. Vasile Lascăr, 31, București
Intrarea este liberă!





Lume nedreaptă/ Άδικος κόσμος
29 mai, ora 19.00
Regie: Filippos Tsitos
Actori: Antonis Kafetzopoulos, Theodora Tzimou, Christos Stergioglou
Director de imagine: Polydefkis Kyrlidis
Muzică: Josepha Van der Schoot
Producător: Alexandra Boussiou
Sunet: Vaggelis Zelkas

Premii:
– „Premiul pentru cel mai bun regizor” și „Premiul pentru cel mai bun actor” (Antonis Kafetzopoulos) la San Sebastián International Film Festival
– „Premiul pentru cel mai bun film” acordat de Academia Elenă a Cinematografului

Sotiris este anchetator al Poliției din Atena și are o singură obsesie: trebuie să fie drept. Îi judecă pe suspecți după principiile propriei morale, chiar dacă aceasta îl aduce cumva în afara legii.
Obsedat de dreptate cum este, ucide din greșeală un om din dorința de a salva un suflet nevinovat. Dora, o femeie de serviciu care luptă pentru supraviețuire, este singurul martor al crimei. Greutățile vieții au făcut-o să fie nedreaptă și indiferentă.
Puși față în față, Sotiris și Dora ajung să se placă unul pe celălalt. Însă iubirea, cinstea și dreptatea nu se împacă întotdeauna prea bine.

Lume nedreaptă este o comedie foarte tragică despre modul în care oamenii devin nedrepți unii față de ceilalți ca urmare a propriei lor nefericiri. Fie din slăbiciune, ca Sotiris, fie din nevoie, ca Dora, personajele sunt prinse, toate, în aceeași capcană: ele duc o viață de care sunt nemulțumite, însă nici nu își pot închipui cum ar fi posibilă viața pe care și-o doresc.
Ideea pe care și-o fac personajele despre dreptate reprezintă o nedreptate pentru ceilalți. Ca urmare, fiecare este, în acest film, drept și, totodată, nedrept.
Esența poveștii stă în căutarea paradoxală a fericirii în locuri și momente nepotrivite, precum și în angoasa profundă stârnită de conștiința acestei greșeli. În Lume nedreaptă am dorit să creăm o lume cinematografică în care realitatea să se reflecte astfel încât spectatorului să îi fie transmisă esența fiecărui moment și a fiecărui personaj. Prin abstractizare (în culori, decor și interpretare), prin fiecare imagine simplu construită și printr-o viziune cinematografică austeră, am dorit să urmărim onestitatea sentimentelor.”
Filippos Tsitos,
regizorul filmului Lume nedreaptă

***


Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά / Eterna reîntoarcere a lui Antonis Paraskevas / The Eternal Return of Antonis Paraskevas
5 iunie, ora 19.00
Grecia / Cehia, 2013, 88’
dramă
Regia și scenariul: Elina Psykou
Imaginea: Dionysis Efthymiopoulos
Montajul: Nikos Vavouris
Muzica: Yannis Veslemes
Cu: Christos Stergioglou, Maria Kallimani, Yorgos Souxes
Distribuit de: M-appeal
Antonis Paraskevas este un erou tragic. Soarta îi este prestabilită, sfârșitul este inevitabil și nu poate să facă nimic ca să schimbe asta. Ca orice erou, este obligat să supraviețuiească și să încerce să-și câștige nemurirea. Și tocmai despre asta este vorba în film: despre nemurire. Este posibil ca Antonis să nu-și mai revină niciodată – cel puțin nu fizic – dar amintirea lui va reveni mereu. Elina Psikou
Antonis ajunge într-un hotel de pe malul mării. Este iarnă, hotelul este închis, iar Antonis cutreieră împrejurimile de unul singur. S-ar putea spune că are tot timpul din lume, asta până când știrile TV anunţă dispariția binecunoscutului jurnalist Antonis Paraskevas.

Elina Psikou (1977, Atena) a studiat regie de film și sociologie la Atena, apoi istoria culturii la Paris. Înainte de acest film, a realizat scurtmetrajele Sunday trip (2004) şi Summer Holidays(2006). Eterna întoarcere a lui Antonis Paraskevas este primul ei lungmetraj, selectat în numeroase festivaluri şi considerat o revelaţie. În prezent lucrează la un nou proiect, scenariul pentru Ivo și Sofia fiind selectat, în 2013, pentru Berlinale Residency.

Premii:
Cel mai bun actor, Premiul FIPRESCI – Festivalul de Film de la Salonic, 2013; Premiul secţiunii Works in Progress – Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, 2012.



September 
12 iunie, ora 19.00
Grecia / Germania, 2013, 105’
dramă
Regia: Penny Panayotopoulou
Scenariul: Penny Panayotopoulou, Kallia Papadaki
Imaginea: Giorgos Michelis
Montajul: Petar Markovic
Muzica: Giorgos Zachariou
Cu: Nikos Diamandis, Kora Karvouni, Youlika Skafida, Maria Skoula
Distribuit de: PPProductions
Un film precum luna septembrie – melancolic, dar și plin de speranța unui nou început. Septembrie este un film liniștit, aproape mut. Interacțiunea umană și înțelegerea profundă sunt adesea lipsite de cuvinte. Penny Panayotopoulou
Ana duce o viață liniștită alături de câinele ei, Manu. Sunt familia perfectă până când, într-o zi, Manu moare, iar viața ei este dată peste cap. Îl îngroapă în grădina unor vecini de peste drum. Se luptă să vorbească depre suferința și singurătatea pe care le simte. Se refugiază în familia fericită a vecinilor ei. La început, este un intrus iscoditor, apoi devine un parazit, cerând să fie iubită și acceptată. Dar, spre deosebire de Manu, familia de peste drum nu are nevoie de afecțiunea Anei.

Penny Panayotopoulou a studiat dreptul și regia de film, la Atena și la Londra. Debutează în cinematografie cu scurtmetrajul Eldorado (1988). Cu filmul Hard Goodbyes: My Father (2002) câștigă premii la festivalurile de la Locarno, Mons şi Salonic. Din 1994, a lucrat independent, realizând producția și regia unor documentare și filme de ficțiune pentru televiziunea naţională. Din 2004 predă la Universitatea din Salonic.

Nominalizări:
Globul de cristal – Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary (2013).


Websitehttp://pennypanayotopoulou.wordpress.com


***

J.A.C.E. – Just Another Confused Elephant (2012)
19 iunie, ora 19.00
Grecia/ Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei/ Portugalia/ Turcia
Durată: 150 min.
Gen: dramă, acțiune
Limbă: greacă, engleză, albaneză

Regie: Menelaos Karamaghiolis
Actori: Alban Ukaj, Stefania Goulioti, Argiris Xafis, Ieronimos Kaletsanos, Kora Karvouni, Akyllas Karazissis, Yannis Tsortekis, Soma Badekas, Diogo Infante, Christos Loulis, Franco Trevisi, Refet Abazi
Director de imagine: George Frentzos
Montaj: Takis Yannopoulos, Lambis Charalambidis, Panos Daoultzis
Muzică: Chris Deligiannis
Producători: Menelaos Karamaghiolis, Fenia Cossovitsa
Sunet: Marinos Athanasopoulos

Premii:
– „Premiul pentru cea mai bună actriță” (Stefania Goulioti), la Festivalul Internațional al Cinematografului de la Salonic
– „Premiul pentru cel mai bun film”, acordat de Comisia Criticilor de Film, la Festivalul Internațional de Film din România

Filmul J.A.C.E. este odiseea, în cheie neagră, a unui mit care are la bază povestea vieții unui Oliver Twist al vremurilor noastre. Rămas fără patrie și familie, Jace, personajul principal al acestui film alert, are de înfruntat cruzimea vieții încă din primele sale zile și este martor al ororilor instituțiilor pentru orfani, al crimelor, al traficului cu organe, păstrând mereu speranța regăsirii confortului unei „familii”.

Revenind după treisprezece ani de absență din lumea filmului (ultimul său film fiind Black Out), regizorul Menelaos Karamaghiolis provoacă prin tematica recentei sale creații cinematografice și îl invită pe cinefil la un spectacol dinamic și, totodată, problematic.

No comments:

Post a Comment