Thursday, November 5, 2009

Eveniment omagial Yannis Ritsos
„O sută de ani de la naşterea

poetului grec Yannis Ritsos”

10 noiembrie, ora 18.00

Muzeul Naţional „George Enescu”

Fundaţia Culturală Greacă organizează la data de 10 noiembrie un eveniment menit să cinstească memoria marelui poet grec Yannis Ritsos, la o sută de ani de la naşterea acestuia. Acest moment va fi marcat prin prezentarea Antologiei poetice publicate de Editura Omonia, în traducerea neoelenistului Tudor Dinu, şi prin concertul susţinut de Aliki Kagialoglou, care va interpreta, acompaniată la pian, piese muzicale pe versuri de Yannis Ritsos (din ciclurile poetice Epitaf, Elenitate şi Sonata clarului de lună). La eveniment va participa actriţa Adela Mărculescu, care va recita în limba română poeme de Yannis Ritsos cuprinse în Antologia prezentată cu această ocazie.

Sponsor:

Banca Românească

Parteneri media:

Observator cultural

Şapte seri

Radio România Cultural


Aliki Kayaloglou este cunoscută în Grecia şi în străinătate pentru dăruirea şi patosul său pentru muzică (pe care o înţelege drept un divertisment al sufletului), pentru modalitatea ei personală de a interpreta şi de a-şi exprima trăirea artistică dinaintea publicului, precum şi pentru relaţia sa specială cu verbul poetic.

A studiat arta interpretativă cu Marika Kalfopoulou, ca bursieră a Conservatorului din Atena, iar apoi cu Francisco Voutsinos şi cu Spyros Sakkas.

A colaborat cu doi dintre cei mai importanţi compozitori greci – mai întâi, cu Mikis Theodorakis, şi mai apoi cu Manos Hatzidakis – şi a înregistrat compoziţiile lor pe versuri de G. Seferis, O. Elytis, K. Kavafis, G. Ritsos, M. Anagnostakis, N. Gatsos, F.G. Lorca, Horatio Ferrer, Fernando Pessoa etc.

Din 1982, începe să concerteze atât în Grecia, cât şi în afara ţării (Mexic, Spania, Tunisia, Cipru, Italia, Franţa, Suedia, Turcia, Germania etc.), având parte de critici excepţionale.

În 1989, 1990 şi 1991 a realizat spectacolul Iubiri dificile, interpretând monologul lui Jean Cocteau Le Bel Indifférent, în regia lui V. Nikolaidis. A. Kayaloglou a abordat, de asemenea, repertoriul hispanic, interpretând compoziţii din secolul XIV şi până astăzi, precum şi tangouri de Astor Piazolla şi Carlos Gardel.

În 2002 înfiinţează casa de producţie ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ, al cărei scop principal este înregistrarea de discuri şi organizarea de spectacole muzicale. Aici, a înregistrat trei albume: Cântece de Manos Hatzidakis din filme greceşti, cu Miltos Logiadis la pian, Povestiri de Alexandros Papadiamandis pe muzică de Alkis Baltas şi, recent, un CD cu muzică fado şi recitarea poemului Odă marină de Pessoa). În ultima vreme, participă la reprezentaţii de teatru stradal.

Pe 20 şi 21 iunie 2006 a realizat spectacolul „Aliki pe Drumul Minunilor” în Piaţa Constituţiei din Atena, în cadrul Serbării Muzicii Europene.

Înregistrarea concertului susţinut în octombrie 2008 la „Herodeion”, Atena, cu titlul Miturile unei Aliki, a fost pusă de curând în circulaţie, cuprinzând cântece smyrneice, sefarde etc., precum şi compoziţii semnate de A. Piazzolla, Mikis Theodorakis, Manos Hatzidakis.

www.alikikayaloglou.com


Programul concertului

I. Scrisori de pe front (muzică de Therpsihori Papastefanou)

1. Feciorul meu

2. Ninge, fiule, în seara asta

3. Văd bărcuţele-ntorcându-se

II. Sonata clarului de lună

III. Elenitate (muzică de Mikis Theodorakis)

IV. Epitaf (muzică de Mikis Theodorakis)

Selecţia textelor şi a cântecelor, naraţiune şi interpretare: Aliki Kayalogou

Acompaniază la pian: Sophia GelashviliNo comments:

Post a Comment