Thursday, May 28, 2020

Portret de regizor // Jacqueline Lentzou


Universul cinematografic al lui Jacqueline Lentzou se naște din căutarea poeziei într-un univers mundan, în care timpul este abordat într-o manieră aparte. Subiectele filmelor realizate de Jacqueline au ca nucleu familia netradițională și urmăresc consecințele suportate de membrii acesteia. În paralel, regizoarea explorează singurătatea, intimitatea și iubirea (sau lipsa acesteia), precum și lumea viselor.

🎥 Jacqueline decide să devină scenarist și regizor la vârsta de 14 ani, ca mai târziu să se înscrie la London Film School. Scurtmetrajul de absolvire, “Thirteen Blue”, este proiectat la peste șaizeci de festivaluri și câștigă numeroase premii, printre care Golden Egg Award, la RIFF 2014, și un altul, la Best International Short in Athens Film & Video IFF (Ohio, SUA).

🎥 În 2015, scurtmetrajul “Fox” este selectat la Berlinale Short Film Station, iar în 2016, filmul este proiectat la Locarno, unde câștigă Best International Short Award acordat de juriul Cinema & Gioventù. Până astăzi, filmul a câștigat peste treizeci de premii la festivaluri din întreaga lume, printre care unul acordat de Asociația Panelenică a Criticilor de film și altul de orașul Uppsala, în memoria lui Ingmar Bergman.

“Hiwa” (2017) a avut premiera la Berlinale și a fost inclus pe lista celor mai bune scurtmetraje ale anului pe 
anOthermag.com și pe site-ul Cineuropa. Filmul a primit Raskin Spirit Award la Minimalen ISF. În 2017, Jacqueline a fost invitată la Vienna Shorts, în cadrul secțiunii Spotlight, unde a fost prezentată o retrospectivă a operei ei cinematografice. În același an, a fost invitată să reprezinte Grecia la ediția aniversară a Locarno Filmmaker’s Academy. Tot în 2017, a fost selectată să participe la Toronto Talent Lab și la Torino Film Lab, unde a lucrat împreună cu Răzvan Rădulescu. La Torino Film Lab a fost prezentat și proiectul primului ei lungmetraj, “Selene 66 Questions”, finanțat apoi de CNC.

🎥 Un alt scurtmetraj produs de Jacqueline, în 2018, este “Hector Malot: The last day of the year”, care a fost prezentat în premieră la Semaine de la Critique de la Cannnes, câștigând apoi Leica Cine Discovery Award.

🎥 Alte două retrospective ale creației cinematografice semnate de Jacqueline au fost organizate, în 2018, la Festival du Nouveau Cinema (Montréal) și la Minimalen ISF (Trondheim).

Pe Jacqueline Lentzou o puteți găsi pe Vimeo:

No comments:

Post a Comment