Tuesday, August 30, 2016

Noaptea Literaturii Europene 2016

CEA DE A V-A EDIȚIE A
NOPȚII LITERATURII EUROPENE
LA BUCUREȘTI

Fundația Culturală Greacă și Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” vă invită la evenimentele comune pregătite cu prilejul celei de a V-a ediții a Nopții Literaturii Europene la București. Evenimentele au loc, începând cu ora 19.00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona, 13-15).



PROGRAMUL EVENIMENTELOR:

19.00 – „În lumina Muzelor / Alla luce delle Muse”
Proiecția portretelor fotografice a 201 scriitori greci contemporani consacrați, realizate de fotograful italian Giovanni Giovannetti. Materialul este o producție a Centrului Național de Carte din Grecia, iar selecția și îngrijirea prezentării sunt semnate de neolenistul italian Maurizio De Rosa. Expoziția „În lumina Muzelor / Alla luce delle Muse” a fost prezentată pentru prima oară în luna mai a anului 2004, în cadrul Târgului de Carte de la Torino, unde Grecia a fost invitat de onoare.

19.30 – „Literatura greacă: ieri și azi”. Conferință susținută de neoelenistul Maurizio De Rosa.
(Conferința este prezentată în limba italiană, fiind însoțită traducere în limba română.)

20.30 – Mara Chirițescu prezintă și citește din opera lui Cesare Pavese, Noapte de sărbătoare și alte povestiri.

21.00 – Scriitorul Makis Tsitas, despre cartea sa Martor mi-e Dumnezeu. Proiecție (8 min. și 13 sec.)
Cartea a fost încununată în 2014 cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene.

21.30 – Le amiche (Prietenele). Regia: Michelangelo Antonioni
Proiecția unui fragment din filmul Le amiche (1955), premiat cu „Leul de argint” la Veneția, bazat pe o adaptare liberă a romanului Tra donne sole (Femei singure) de Cesare Pavese.

__________

Noaptea Literaturii Europene la București este un proiect al clusterului EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), sprijinit de Reprezentanța Comisiei Europene şi organizat de: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez din București, Ambasada Portugaliei la București/ Camões, I.P., Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Turc Yunus Emre din București, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti.
Parteneri: Carte peste carte, Piua Book Bar, Teatrul de Animatie Țăndărică, Casa Ion Mincu – Sediul Ordinului Arhitecților din România, Cărturești.



Mai multe informații despre proiectul Noaptea Literaturii Europene la București și ediția din 2016, pe pagina de oficială de Facebook (https://www.facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene/) și pe http://bucharest.eunic-online.eu/.

No comments:

Post a Comment