Monday, October 21, 2013

Astra Film Festival 2013

Anul acesta, la Astra Film Festival, au participat doi realizatori greci de film documentar. Nikos Dayandas a câștigat premiul la categoria Eco CinematogrAFF.Little Land

Nikos Dayandas|Greece|2013|51

Competiție: Eco CinematograffÎncă de la începutul crizei din Grecia, tot mai mulţi tineri atenieni şomeri au luat decezia să se mute „la ţară”, în speranţa că viaţa lor se va schimba în bine. Printre aceştia se numără şi Theodoris, în vârstă de 35 de ani, care s-a stabilit în Ikaria, o insulă îndepărtată din Marea Egee. Aici el descoperă o economie locală funcţională, o mică societate cu o cultură unică a autonomiei şi cooperării în care oameni nu numai că au o viaţă mai bună, dar se bucură şi de o longevitate ieşită din comun, într-una dintre cele câteva „zone albastre” din lume. Filmul îşi propune să afle secretul ikarienilor, cu o viaţă radical diferită care ar putea fi relevantă pentru noi în aceste timpuri de prefaceri economice şi sociale.
Café-finovo

Lefteris Fylaktos|Germany, Greece|2013|53

Competiție: Student Filmul încearcă să schimbe percepţia noastră asupra morţii, prezentînd povestea primei cafenele din Germania amplasată într-un cimitir - Café-finovo. Între zidurile cimitirului Alter St. Matthäus din Berlin unde, printre alţii, e îngropat şi Wilhelm Grimm , poţi întîlni artişti şi povestitori implicîndu-se în viaţa culturală din jurul cafenelei şi delectîndu-se cu faimoasele ei prăjituri. Café-finovo organizează evenimente diverse, care nu au nicio legătură cu moartea sau cu doliul: dimineţi literare, concerte, expoziţii şi alte activităţi de petrecere a timpului liber. Filmul încearcă, printre altele să răspundă la întrebarea – dacă cimitirele ar exista mai degrabă de dragul celor vii decît a celor morţi, oare ne-am accepta mai uşor moartea şi limitele?No comments:

Post a Comment