Wednesday, June 9, 2010

Noaptea Institutelor Culturale 2010



str. Marin Serghiescu nr. 12
Orele 22.00
Proiecţia filmului El Greco, regia Iannis Smaragdis (Grecia-Spania-Ungaria, 2007, 119 minute). Program oferit de Fundaţia Culturală Greacă.
El Greco este un film dedicat lui Domenikos Theotokopoulos, unul dintrei cei mai importanţi pictori greci. Filmările au avut loc în oraşul Heraklion din Creta (locul în care s-a născut şi a copilărit cel care urma să fie cunoscut sub numele de El Greco), în insula Rhodos, în Atena, precum şi în câteva localităţi din Spania. Muzica este semnată de Vangelis, care a colaborat, astfel, pentru a doua oară cu regizorul Yannis Smaragdis, după filmul Kavafis din 1996. Potrivit lui Yannis Smaragdis, filmul El Greco „este povestea epică a unui artist grec care a refuzat compromisul, a unui luptător pentru libertate. Este o călătorie a luminii, în încercarea ei de a transcende tenebrele vremurilor sale şi de a ajunge pe tărâmul divinului”.

Institutul Cultural Român
Aleea Alexandru nr. 38
Orele 22.30 – 00.30
Muzică grecească rebetiko, concert oferit de Fundaţia Culturală Greacă - Grădină
Foteini Velesiotou, împreună cu formaţia sa muzicală (Lakis Chalkias – bouzouki, Makis Pantsios – chitară, voce, Dimitrios Tsiolchas – acordeon, voce), prezintă o selecţie de cântece rebetika postbelice, cântece populare şi balade greceşti. Foteini Velesiotou este cunoscută pentru vocea sa inconfundabilă şi pentru stilul interpretativ simplu, aproape doric, fără „înflorituri”. Ea nu „joacă” rolurile versurilor, nu participă la structura lor dramatică, putând, tocmai de aceea, să redea substanţa cântecului, care, deşi îndrăzneşte să atingă răni lăuntrice, nu are niciodată în vedere sentimentalismul ieftin şi superficial.
Genul de muzică rebetiko a luat naştere la începutul secolului XX, în mediul urban (în Grecia continentală şi în Asia Mică), fiind asociat cu taverna, ouzeria, haşişul sau închisoarea. Deşi a fost, la început, un gen cultivat de marginalii, inadaptaţii şi răzvrătiţii societăţii, rebetiko s-a bucurat, după anii '20, de o largă popularitate, fiind considerat astăzi un gen deja „tradiţional”.

Învăţaţi limba greacă
Orele 19.00-20.30
la Fundaţia Culturală Greacă din Bucureşti
(Bd. Pache Protopopescu Nr. 7)
  • Joc de cuvinte cu premii
  • αβγ- primii paşi în învăţarea limbii greceşti
  • Să cântăm greceşte!
Programul "Nopţii Institutelor Culturale" este disponibil pe pagina de internet a Institutului Cultural Român: http://www.icr.ro/noaptea_institutelor_2010

Sponsori:
  • Ambasada Greciei la Bucureşti
  • Fundaţia Valvis
  • Banca Ciprului
  • SofMedica
  • Alumil
  • Editura Omonia




No comments:

Post a Comment