Monday, September 28, 2009

"Ipostaze ale modernismului" - Expoziţie la MNAR


Ipostaze ale modernismului.
Pictura în Bulgaria, Grecia, România, 1910-1940

Durata: 2 octombrie – 29 noiembrie 2009

Locul: Muzeul Naţional de Artă al României, parterul Galeriei Naţionale

Muzeul Naţional de Artă al României în colaborare cu Fundaţia B&M Theocharakis din Atena şi Galeria Naţională de Artă din Sofia organizează expoziţia Ipostaze ale modernismului. Pictura în Bulgaria, Grecia, România, 1910-1940.

Această expoziţie este parte integrantă a proiectului Balkan Modernisms, iniţiat de Fundaţia Theocharakis din Grecia şi finanţat prin programulCultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Proiectul îşi propune să aducă în atenţia publicului modalităţile în care modernismul a fost asimilat şi interpretat în regiunea balcanică. După popasul de la Bucureşti, expoziţia va fi itinerată la Galeria Naţională de Artă din Sofia şi la Fundaţia Theocharakis din Atena, până în luna mai 2010.

Expoziţia cuprinde 120 de lucrări de pictură şi grafică - câte 40 din partea fiecărei ţări participante – şi este structurată în trei mari secţiuni: O nouă viziune modernă (spaţiu, peisaj, natură moartă), Istoria în viziune modernă (identitate naţională, inspiraţie divină, ecouri ale Greciei clasice) şi Prezenţa umană în arta modernă (portrete, corpul omenesc). Printre cei 18 artişti selecţionaţi să reprezinte România se numără atât personalităţi consacrate ale avangardei (Marcel Iancu, Victor Brauner, Max H. Maxy, Hans Mattis - Teutsch, Jules Perahim, Corneliu Michăilescu), dar şi creatori asociaţi de obicei unor tendinţe artistice mai puţin vehemente (Petre Iorgulescu-Yor, Margareta Sterian, Sabin Popp, Merica Râmniceanu).

Christos Carras, coordonatorul proiectului, afirmă că „proiectul propune o perspectivă mai echilibrată asupra istoriei artei din această parte a lumii, în perioada dată, prin relevarea caracteristicilor regionale şi naţionale, precum şi a experienţelor multiple pe care Bulgaria, Grecia şi România le-au parcurs în procesul de transformare profundă a concepţiilor estetice locale, determinată de integrarea ideilor, formelor şi tehnicilor elaborate în marile metropoleiscosmopolite ale Europei occidentale. Sperăm ca rezultatul să fie o mai bună cunoaştere a diversităţii şi profunzimii activităţii culturale într-o zonă percepută ca „periferie”, prin înţelegerea semnificaţiei pe care arta modernă o are în definirea identităţii culturale europene”.

“Proiectul privind modernismul în Balcani sintetizează scopurile Programului Cultural, şi anume încurajarea operatorilor culturali din Europa pentru a-şi împărtăşi viziunea şi a coopera, precum şi facilitarea circulaţiei şi cunoaşterii reciproce a creatorilor şi creaţiilor artistice în Europa”, a declarat Ján Figel, comisar european pentru educaţie, învăţământ, cultură şi tineret.

În completarea expoziţiei, pentru a oferi o imagine cât mai completă a modernismului, pe data de 9 octombrie la sala Auditorium a MNAR va avea loc un recital susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi de pianistul Horia Mihail ce va cuprinde piese compuse în perioada 1910 – 1940, iar pe data de 12 noiembrie în sălile expoziţiei publicul va putea asista la conferinţa susţinută de arh. Nicolae Lascu pe tema arhitecturii moderniste în România.

Expoziţia de la Muzeul Naţional de Artă al României beneficiază de o scenografie specială, realizată în colaborare cu echipa de arhitecţi de la Abrupt Arhitectura, ce include o sală de lectură adiacentă, amenajată în stilul localului Cabaret Voltaire din Zürich – centrul mişcării Dada. Expoziţia este însoţită de un catalog în limba română şi de unul în limba engleză. Curatorii expoziţiei sunt: Irina Genova (Bulgaria), Takis Mavrotas (Grecia) şi Mariana Vida (România).

* * *

Expoziţie organizată cu sprijinul Programului Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene

Parteneri media: Sapte Seri, Radio RFI, Bucharest Herald, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, TVR Cultural, Zoom TV

No comments:

Post a Comment