Wednesday, March 17, 2021

Rădăcini / Ρίζες

 Rădăcini / Ρίζες 




Amintirile sunt rădăcinile noastre, ele ne țin prinși de pământ și ne hrănesc, pentru a ne crește ramurile viitoare. Plăcute sau nu, amintirile sunt cele care ne conferă identitate, alcătuind bunul nostru cel mai de preț, pe care nimeni nu ni-l poate lua niciodată. Oamenii sunt aidoma unor copaci umblători, spunea poetul grec Sikelianos, vorbind despre cartea Margaritei Liberaki, Τα δέντρα/ Copacii. Purtându-și rădăcinile cu ei, oamenii traversează vârste și spații, într-o necontenită căutare a obârşiei. Abia atunci, așezați la umbra copacului matur, acoperit în întregime de frunze, oamenii își vor măsura existența prin amploarea umbrei lor. Abia atunci, odată regăsită obârșia, amintirile vor deveni prezent și vor trece spre viitor, lăsând o urmă.

Fundația Culturală Greacă demarează proiectul Rădăcini/ Ρίζες, care urmăreşte recuperarea memoriei, a amintirilor, a rădăcinilor. În acest scop, lansează invitația de a aduna laolaltă mărturiile tuturor celor care, printr-un fir mai puternic sau mai slab, sunt legați de Grecia. Dorim să adunăm laolaltă poveștile obiectelor aduse în România de străbunicii, bunicii sau părinții voștri greci, fotografii, scrisori sau orice altceva reprezintă o amintire care vă leagă de origine. Cei care doresc să ne spună în scris povestea lor și a rudelor lor sunt bineveniți.

Dorim ca întreg proiectul să se finalizeze prin publicarea unei cărți care să adune poveștile voastre, precum și alte documente de „arhivă”: scrisori, fotografii etc.

No comments:

Post a Comment