Două dintre filmele greceşti care au atras atenţia publicului la Festivalul Filmului European sunt reluate sâmbătă şi duminică, 23-24 august 2014, începând cu ora 21:30, la Bistro Chez Elvire, în curtea Institutului Francez, Bd. Dacia nr. 77. Intrarea este liberă.
Preşedinţia elenă a Uniunii Europene a fost marcată în luna mai 2014 printr-un concert şi o gală de deschidere în culorile şi spiritul Greciei. Dintre cele trei filme greceşti care au impresionat la a XVIII-a ediţie a Festivalului Filmului European, September (2013) şi I aionia epistrofi tou Antoni Paraskeva / Eterna întoarcere a lui Antonis Paraskevas (2013) au fost recunoscute prin premii şi nominalizări la festivaluri de film de renume. Proiecţiile celor doua filme se desfăşoară şi de această dată cu sprijinul Fundaţiei Culturale Greceşti din Bucureşti.
September (r. Penny Panayotopoulou) este un film liniştit, precum luna septembrie: melancolic, aproape mut şi plin de speranţă. Ana este întristată de moartea câinelui ei, Manu, şi se refugiază în familia fericită a vecinilor. Treptat nevoile ei devin excesive, iar familia de peste drum, spre deosebire de Manu, nu are nevoie de afecţiunea Anei. Filmul a fost nominalizat la Globul de cristal din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (2013), unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Europa Centrală şi de Est.
În Eterna întoarcere a lui Antonis Paraskevas (r. Elina Psykou), Antonis Paraskevas este eroul tragic al cărui sfârşit este inevitabil. Ajuns într-un hotel de pe malul mării, care este închis în perioada iernii, acesta cutreieră de unul singur împrejurimile. Însă, într-o zi, vede la programul de ştiri că binecunoscutul jurnalist Antonis Paraskevas este dat dispărut. Un film despre supravieţuire şi nemurire, premiat la Festivalul de Film de la Salonic, în 2013, şi la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, în 2012.
Festivalul Filmului European a avut loc în 2014 în perioada 9 - 15 mai 2014 la Bucureşti şi 16 - 18 mai 2014 la Târgu-Mureş. Festivalul a fost organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. Ediţia din acest an a adus cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie, de lungmetraj şi scurtmetraj) din 25 de ţări.
La ediţia din 2014 a Festivalului Filmului European, ambasador onorific a fost ales regizorul Adrian Sitaru, cel care a fost invitat să regizeze şi clipul de promovare al festivalului.
Bistro Chez Elvire, situat în grădina Institutului Francez, în vecinătatea Cinematografului Elvire Popesco, e un spaţiu cultural outdoor de întâlnire al oamenilor frumoşi din Bucureşti, al iubitorilor de film, de teatru, de cultură franceză şi al celor care caută o alternativă la terasele aglomerate din centrul istoric al Bucureştiului. Continuând seria manifestărilor culturale de anul trecut, Chez Elvire găzduieşte săptămânal proiecţii de filme, piese de teatru în aer liber, târguri, pop-up shop-uri şi alte eveniment speciale.
(Comunicat de presă)
No comments:
Post a Comment