Monday, October 28, 2013

„Kavafis. Umbrele iubirii” - concert de lieduri


 10 noiembrie, Foaierul Galben al Operei Române, orele 17.00
(Biletele sunt disponibile în rețeaua Eventim, la magazinele partenere și la casa de bilete a Operei)


Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea poetului grec K.P. Kavafis, Fundația Culturală Greacă, împreună cu Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, organizează concertul „Kavafis. Umbrele iubirii”, susținut de soprana Sonia Theodoridou, acompaniată la pian de către Markos Kotsias. Programul concertului, care va avea loc în data de 10 noiembrie 2013, orele 17.00, în Foaierul Galben al Operei Române din București, cuprinde lieduri pe versuri scrise de K.P. Kavafis. În deschidere, dna Elena Lazăr, directoarea Editurii Omonia, va prezenta două cărți apărute cu prilejul aniversării poetului grec: „Poeme” de K.P. Kavafis şi „Românii despre Kavafis. Studii şi eseuri”. Actrița Daniela Moldovan va recita în limba română câteva dintre poemele puse pe muzică de compozitorul Athanasios Simoglou.
Concertul se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului Muzical „Viața e frumoasă” (ediția a VI-a), organizat de Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”, și este sprijinit de Banca Românească.


Sonia Theodoridou - soprană

S-a născut în localitatea Veria din Grecia. A studiat canto la Conservatorul Național „Manolis Kalomiris”, în clasa profesoarei Papalexopoulou. Grație unei burse „Maria Callas”, și-a continuat studiile la Academia Muzicală din Köln, apoi la Londra, cu Vera Rózsa. De asemenea, și-a însușit repertoriul liedurilor germane alături de Elisabeth Schwarzkopf.
Sonia Theodoridou și-a făcut apariția pe scena celor mai însemnate teatre lirice din Europa și a colaborat cu dirijori importanți, precum Wolfgang Sawallisch, Zubin Mehta, Sir Neville Mariner, Antonio Pappano, Christoph von Dohnanyi și alții.
A înregistrat două CD-uri cu muzică de operă: „La Calisto” de Cavalli și „Conroy și copiile sale” de Periklis Koukos. De asemenea, a mai înregistrat și „Sonia Theodoridou encounters Manos Hadjidakis”, „Renaissance” de Yannis Markopoulos,  „Storie d'Amor” de Charis Persides, „Arie Antiche”, „Sonia Theodoridou sings J. Brel”, „Songs from the Big Screen'”, „Cavafy – Shades of love” de Athanasios Simoglou etc.
Din 2010, este profesor de canto la Universitatea de Arte Frumoase din Berlin. În 2010, a înființat, împreună cu soțul ei, dirijorul Theodoros Orfanidis, Orchestra Mobile (www.orchestramobile.com), iar în 2011, propria casă de înregistrări, The Human Voice (www.thehumanvoicemusic.com).


Markos Kotsias - pianist

Markos Kotsias s-a născut în 1986, la Atena, și a început studiul pianului la vârsta de 13 ani, avându-l ca profesor pe Yorgos Ioannidis. Printre alte realizări ale sale, menționăm admiterea sa, cu bursă, la Academia de Muzică din Stuttgart, în clasa lui André Marchand. Din anul 2011 este colaborator permanent al Soniei Theodoridou, al lui Theodoros Orfanidis și al Orchestrei lor, Orchestra Mobile.




Athanasios Simoglou - compozitor

S-a născut în 1954, în Grecia. Între 1970 și 1974 a studiat pianul și teorie muzicală la Conservatorul de Stat al Greciei de Nord, avându-l ca profesor pe Grigorios Damianos. Între 1974 și 1981 a studiat medicina, obținând apoi doctoratul în Italia, la Milano.
Din 1982 locuiește în Stuttgard și practică medicina. În paralel, continuă munca de compoziție muzicală. I-au apărut două CD cu poeme de Kavafis puse pe muzică: „Cavafy. Shades of Love” (2011) și „Return” (2012).











Coorganizator
Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian”

Sponsor
Banca Românească
Partener:














Evenimentul are loc sub egida Ambasadei Republicii Elene la București.

No comments:

Post a Comment