Monday, March 22, 2021

O revoluție într-un podcast: „Grεciα: Rεvoluțiε și rεvoluții”

 
Vine vacanța, dar de data asta nu cu trenul, ci mai simplu: cu podcastul despre Grecia!

Fundația Culturală Greacă, împreună cu Față/Verso, podcastul cu cititori binedispuși, cheamă la luptă… nu, doar la ascultat episoadele sezonului „Grecia: Revoluție și revoluții”, inspirat de anul festiv 2021 pentru Grecia, în care se sărbătoresc 200 de ani de independență.

La această petrecere de aniversare sunt invitați să ne povestească vrute și știute cei apropiați și inspirați de muzica Greciei, de obiceiurile și veșmintele locuitorilor, de istoria țării, de literatura și de personajele ei.
 
O revoluție atrage după sine și alte revoluții, dorințe de schimbare și idei constructive — de aceea, aruncăm o privire spre mersul lucrurilor în Grecia pornind de la Revoluția de la 1821, păstrând în raza vizuală, desigur, spre referință și delectare, și teritoriul nostru încă în formare. 

Într-un format compact și binedispus, sezonul „Grecia: Revoluție și revoluții” vă invită atât să călătoriți în timp, printre culori, sunete și chicoteli, cât și să-l purtați cu voi oriunde veți merge, în valiza de vacanță, în căștile de acasă și în gândurile și conversațiile voastre.

Noul sezon pregătit de Față/Verso și Fundația Culturală Greacă va fi lansat pe 25 martie, de Ziua Națională a Greciei, pe toate aplicațiile de podcast (Spotify, Apple Podcasts, Stitcher, Google Podcasts, Buzzsprout etc.) și pe site-urile organizatorilor, fata-verso.ro, hfc-worldwide.org/bucharest/.

Gazdele și realizatorii podcastului Față/Verso sunt Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat. Mai multe despre gazde și proiect, găsiți pe site-ul nostru.
 
La mulți ani, Ελλάδα!
 
 
 
Partener: Librăriile Cărturești

Wednesday, March 17, 2021

Rădăcini / Ρίζες

 Rădăcini / Ρίζες 




Amintirile sunt rădăcinile noastre, ele ne țin prinși de pământ și ne hrănesc, pentru a ne crește ramurile viitoare. Plăcute sau nu, amintirile sunt cele care ne conferă identitate, alcătuind bunul nostru cel mai de preț, pe care nimeni nu ni-l poate lua niciodată. Oamenii sunt aidoma unor copaci umblători, spunea poetul grec Sikelianos, vorbind despre cartea Margaritei Liberaki, Τα δέντρα/ Copacii. Purtându-și rădăcinile cu ei, oamenii traversează vârste și spații, într-o necontenită căutare a obârşiei. Abia atunci, așezați la umbra copacului matur, acoperit în întregime de frunze, oamenii își vor măsura existența prin amploarea umbrei lor. Abia atunci, odată regăsită obârșia, amintirile vor deveni prezent și vor trece spre viitor, lăsând o urmă.

Fundația Culturală Greacă demarează proiectul Rădăcini/ Ρίζες, care urmăreşte recuperarea memoriei, a amintirilor, a rădăcinilor. În acest scop, lansează invitația de a aduna laolaltă mărturiile tuturor celor care, printr-un fir mai puternic sau mai slab, sunt legați de Grecia. Dorim să adunăm laolaltă poveștile obiectelor aduse în România de străbunicii, bunicii sau părinții voștri greci, fotografii, scrisori sau orice altceva reprezintă o amintire care vă leagă de origine. Cei care doresc să ne spună în scris povestea lor și a rudelor lor sunt bineveniți.

Dorim ca întreg proiectul să se finalizeze prin publicarea unei cărți care să adune poveștile voastre, precum și alte documente de „arhivă”: scrisori, fotografii etc.