Friday, April 29, 2016

Cărți pe marele ecran - 10 mai 2016

Cărți pe marele ecran



Institutul Italian de Cultură
Aleea Alexandru 41
10 Mai, ora 19.00

Organizator: Fundația Culturală Greacă
Cu sprijinul Festivalului de Scurtmetraje din Drama, Grecia


Nouă scurtmetraje realizate de cineaști greci și inspirate de opere ale literaturii grecești vor fi proiectate în data de 10 mai, ora 19.00, la Institutul Italian de Cultură din București (Aleea Alexandru 41): Nebraska (Achilleas Kyriakidis), Care Moș Crăciun? (Dimitris Moutsiakas), Cu fața la pământ (Yiorgos Fourtounis), 13½ (Charis Vafiadis), Mercedes (Simos Korexenidis), Furtună neagră (Nikos Kallaras), Proba paltonului (Ilias Dimitriou), If you have no place to cry (Aristotelis Maragkos) și Gas (Buyar Alimani).

Proiecțiile se desfășoară în colaborare cu Festivalul de Scurtmetraje din Drama, Grecia, în cadrul Festivalului Filmului European.


Nebraska
după o nuvelă de Achilleas Kyriakidis
scurtmetraj, durată: 18 min.
ficțiune, color, 2008

Regie și scenariu: Achilleas Kyriakidis
Imagine: Nikos Smaragdis
Distribuție: Giota Festa, Takis Spiridakis, Christos Dimas
Producător: Artificial Respirations

Povestea unui cuplu aflat în criză, după douăzeci și cinci de ani de căsnicie, într-un hotel cu numele Nebraska, din centrul Atenei. Filmul a primit Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de scurtmetraj de la Drama (2008).

Achilleas Kyriakidis
S-a născut în 1946, la Cairo. Este scriitor, traducător, critic de film, scenarist și regizor. În 2004, volumul său de nuvele Respirații artificiale, din care face parte și nuvela Nebraska, a fost distins cu Premiul național pentru nuvelă. Filmografia sa cuprinde, printre altele, „Interior, Night” (2007), „Coffee” (1998), „Recitativo” (1995) și „Pyrgos – Takis Sinoppoulos” (1992).


Care Moș Crăciun? / Ποιος Βασίλης;
după o nuvelă de Menis Koumantareas
scurtmetraj, durată 24 min.
ficțiune, color, 2011

Regie și scenariu: Dimitris Moutsiakas
Imagine: Costas Papanastasatos
Muzică: Constantis Papakonstantinou, Thanassis Papakonstantinou
Distribuție: Dimitris Bikiropoulos, Yiannis Parcharidis, Charis Fragkoulis,
Stelios Choulakis, Dimitra Trikka, Andreas Konstantinou
Producător: Faos Film, Dimitris Spirou

Ajunul Crăciunului. Evripidis se pregătește să închidă frizeria, când apare un ultim client, micuța Dimitra. În scurt timp, își vor face însă apariția un Moș Crăciun ciudat și doi... hoți.

Dimitris Moutsiakas
S-a născut în 1986, în Chalkida. A studiat regia la Facultatea de Film „L. Stavrakos”, între 2007 și 2010. Acesta este primul său film.


Cu fața la pământ / Πίστομα
după o nuvelă de Konstantinos Theotokis
scurtmetraj, durată: 18 min.
ficțiune, color, 2011

Regie: Yiorgos Fourtounis
Scenariu: Yiorgos Fourtounis
Imagine: Petros Gkikas
Distribuție: Yiorgos Simeonidis, Eleni Vergeti
Producător: Yiorgos Fourtounis

După mulți ani de absență, un bărbat se întoarce în satul natal, unde descoperă că soția sa tocmai a dat naștere unui copil. Numai că nu el este tatăl. Singurul mijloc de a restabili lucrurile este crima.

Yiorgos Fourtounis
S-a născut în 1984, în Rhodos. Pe lângă studiile de la Facultatea de Filologie, a urmat în paralel și cursuri de regie. Din 2005 a fost scenarist și asistent de regie pentru câteva scurtmetraje. Până în prezent, a regizat două scurtmetraje. Pentru „Cu fața la pământ” a primit Premiul pentru cel mai bun film de ficțiune la ediția a treizeci și patra a Festivalului de Film de la Drama.


13 ½
după o nuvelă de Lena Kitsopoulou
scurtmetraj, durată: 21 min.
ficțiune, color, 2010

Regie: Charis Vafiadis
Scenariu: Charis Vafiadis
Imagine: Eduard Grau
Muzică: Felizol
Distribuție: Yiannis Tsortekis, Alexandra Chasani, Denis Makris, Lydia Lenosi, Ioannis Papadopoulos
Producător: ERT SA, N-ORASIS

Afroditi are 13 ani. Prietenii o strigă Tin-Tin. Afroditi e îndrăgostită de Lou și vrea să se facă mare.

Charis Vafiadis
S-a născut în 1977, la Atena. A studiat regie de film la Facultatea „L. Stavrakos” și a fost bursier la National Film and Television School din Anglia. Filmografia sa cuprinde, printre altele, Moog” (2007), „Lollipops” (2007) și „Dreamcatcher” (2001).


Mercedes
după o nuvelă de Vassilis Tsiambousis
scurtmetraj, durată 23 min.
ficțiune, color, 2004

Regie: Simos Korexenidis
Scenariu: Simos Korexenidis
Imagine: Kostas Stamoulis
Muzică: Danny Asitzoglou
Distribuție: Haris Emmanouil, Yiota Theologidou, Yiannis Koukias, Andreas Ladas, Dimitris Manolas, Panayiotis Karasavas, Stelios Bouyioglou
Producător: ERT. SA – ET1, CINEGRAM


Yannis, imigrant în Germania, se întoarce în orașul natal, Drama, din nordul Greciei, cu o mașină Mercedes, în speranța regăsirii lucrurilor dragi lăsate în urmă. Vor fi toate la fel?

Simos Korexenidis
S-a născut la Drama. A lucrat ca asistent de regie atât pentru seriale de televiziune, cât și pentru lungmetraje grecești sau străine. Lucrează în domeniul publicității. Filmografia sa cuprinde: „This is the Sea” (1990), „Kavala, a port, a city” (1995), „Goodbye” (2001).


Furtună neagră / Μαύρη θύελλα
după o nuvelă de Dimitris Mingas
scurtmetraj, durată: 14 min.
ficțiune, color, 2011

Regie: Nikos Kallaras
Scenariu: Nikos Kallaras și Nancy Spetsioti
Imagine: Nikos Voulgaris
Distribuție: Yiannis Stangkoglou, Vaggelis Alexandris, Stathis Mantzoris, Yiorgos Chrisostomou, Yiorgos Yiannopoulos, Makis Papadimatos
Producție: ERT S.A., 2K Films

Sport, onoare, speranțe, eșec, competitivitate. Cuvinte care își revendică dreptul la viață într-o lume dură și nedreaptă.

Nikos Kallaras
S-a născut la Thessalonic. A studiat regia la Facultatea „L. Stavrakos”. A lucrat ca asistent de regie împreună cu Nikos Perakis, Nikos Panayiotopoulos, Periklis Hoursoglou ș.a. Filmul său „Jucărie pentru doi” (2004) a fost premiat la cea de-a patruzeci și cincea ediție a Festivalului Internațional de Film de la Thessalonic.


Proba paltonului / Πρόβα παλτού
după o nuvelă de Lakis Papasthatis
scurtmetraj, durată: 22 min.
ficțiune, color, 2006

Regie: Ilias Dimitriou
Scenariu: Ilias Dimitriou
Imagine: Simos Sarketzis
Muzică: Nikos Papadogoulas
Distribuție: Yorgos Armenis, Eleni Vergeti, Pantelis Papadopoulos
Producție: ERT S.A. & Portolanos Films

Iordanis, un croitor ieșit la pensie, șade singur și fără să aibă de lucru în atelierul său, rememorând vremuri apuse. Până în clipa în care Maria îi propune să realizeze un documentar despre el.

Premiul pentru cel mai bun film balcanic (Festivalul de Scurtmetraje din Drama, 2006), Premiul pentru cel mai bun scenariu (Cipru, 2007), pentru cea mai bună regie (Cipru, 2007), pentru cea mai bună interpretare masculină (Larisa, 2007), precum și alte numeroase distincții.

Ilias Dimitriou
S-a născut în Cipru, în 1965. A studiat teologia și arta cinematografică. Locuiește la Atena, unde lucrează ca regizor. A realizat și două filme de lungmetraj: Fish’n’chips, în 2011, și Smac, în 2015.


If you have no place to cry
după o nuvelă de Luis Sepulveda
scurtmetraj, durată: 12 min.
ficțiune, alb-negru, 2011

Regie: Aristotelis Maragkos
Scenariu: Tom Floyd și Aristotelis Maragkos
Imagine: Robin Swailes
Distribuție: Oleg Dzhabrailov, Zac Fox, Francis Magee
Producție: London Film School



O echipă de pescari se hotărăște să inițieze un novice prin intermediul unei istorisiri inedite. Îi relatează povestea Mamei Antonia, o femeie corpolentă, care l-ar putea ajuta să-și descopere sexualitatea.

Aristotelis Maragkos
S-a născut la Atena, în 1985. A absolvit Facultatea de Arhitectură și, în continuare, a studiat regia la London Film School. Lucrează ca regizor și scenograf pentru scurtmetraje și documentare.
Filmografie: 2009 – „Alice in the Headlights”, 2009 – „The Ambassadors’ New Clothes”, 2010 – „Into the Garden of Glass and Steel”, 2010 – „If You Have No Place to Cry”, 2010 – „Βathers”.


Gaz / Υγραέριο
după o nuvelă de Sotiris Dimitriou
scurtmetraj, durată: 20 min.
ficțiune, color, 2006

Regie: Bujar Alimani
Scenariu: Bujar Alimani
Imagine: Christos Kramanis
Muzică: Thanasis Papakonstantinou
Distribuție: Ieronymos Kaletsanos, Alexia Klatsiki, Tania Savvopoulos,
Marios Alimani, Ilias Asproudis
Producție: ERT S.A. & Oxymoron Films


Tatăl este șomer. Trebuie să-și caute de lucru, însă nu are cu cine să-și lase fiul bolnav de autism. Singura bucurie sunt cântecele din țara natală.

Filmul a fost distins cu numeroase distincții.

Bujar Alimani
S-a născut în 1969, în Patos, Albania. Este regizor și scenarist de origine albaneză. În 1992 a emigrat în Grecia, realizând numeroase filme, multe dintre ele fiind premiate la diverse festivaluri de film.




Cu sprijinul Festivalului de Scurtmetraje din Drama, Grecia.

Mica Anglie - Festivalul Filmului European 2016



12 mai, ora 19.00

ICR, Aleea Alexandru 38

Μικρά Αγγλία / Mica Anglie / Little England
Grecia, 2013, 132'
dramă romantică

Regia: Pantelis Voulgaris
Scenariul: Ioanna Karystiani
Imaginea: Simos Sarketzis
Montajul: Takis Giannopoulos
Muzica: Katerina Polemi
Cu: Pinelopi Tsilika, Sofia Kokkali, Aneza Papadopoulou
Distribuit de: Mikra Agglia 

„Am fost inspirat de natura umană. De poveștile de viață. De marinarii care cutreieră mările și oceanele. De femeile oropsite de valurile de singurătate.” Pantelis Voulgaris

O casă, un bărbat, două surori, un secret. Orsa, fire retrasă, este îndrăgostită în taină de locotenentul Spyros. Sora ei mai mică, Moscha, energică și visătoare, vrea să plece de pe insula pe care trăiesc pentru a evita destinul femeilor care se căsătoresc cu marinari. Pentru mama lor, al cărei soț este căpitan și preferă marea în detrimentul casei, dragostea înseamnă doar probleme și suferință. Ea își căsătorește fetele după propriile interese: pe Orsa cu Nikos, căpitan, iar pe Moscha cu Spyros, ajuns și el căpitan. Cele două surori continuă să locuiască în aceeași casă, dragostea interzisă otrăvindu-le viețile.

Pantelis Voulgaris s-a născut în Atena și a studiat la Școala de Film de la Stavrakou. Filmele sale, printre care se numără The Engagement of Anna, Stone Years, Quiet Days in August și Brides, au fost apreciate la nivel internațional și au primit numeroase premii, Voulgaris fiind astăzi unul din cei mai importanți regizori ai generației sale. A regizat și documentare și piese de teatru. Scenariul filmului Mica Anglie este scris de soția lui, Ioanna Karystiani, o adaptare a romanului cu același nume.

Premii și festivaluri: 

2014: Hellenic Film Academy Awards (Best Film, Best Cinematography, Best Scenography, Best Costume Design, Best Sound, Best Make-Up), Shanghai IFF (Best Film, Best Director)

Cairo IFF (2014), Palm Springs IFF, European Union FF, Pantalla Pinamar FF, Athens FF (2015)