Wednesday, May 29, 2024

Actualitatea lui Thucydides — conferință

Muzeul Național al Literaturii Române și Fundația Culturală Greacă vă invită în data de 4 iunie, ora 18:00, la o conferință cu tema „Actualitatea lui Thucydides. Cum îl putem citi în contextul politic de azi”, susținută la sediul MNLR din Strada Crețulescu nr. 8 de Theodor Georgescu, filolog clasicist, conferențiar al Facultății de limbi și literaturi străine a Universității din București și coautor – alături de Simona Georgescu și Constantin Georgescu – al primului dicționar grec-român din cultura noastră, un proiect editorial impresionant, care cuprinde nu mai puțin de douăsprezece volume, dintre care șase au fost publicate până acum.

 

În urmă cu mai bine de 2.400 de ani Thucydides își avertiza cititorii: „cei care vor dori să aibă imaginea limpede a ceea ce s-a întâmplat și a celor care se vor mai întâmpla din nou cândva, potrivit firii omenești, vor găsi folos în această istorie” (Thuc. 1, 22, 4). De-a lungul veacurilor care au urmat, fiecare generație l-a citit pe Thuycydides în cheia epocii sale. Azi, în 2024, ce ne spune nouă Thucydides?

– Theodor Georgescu

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.




Închide ochii și respiră orașul

Fundația Culturală Greacă, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, organizează în data de 6 iunie, ora 18:00, la Casa Eliad (Bd. Mircea Vodă nr. 5), o întâlnire dedicată orașului și mirosurilor lui, cu titlul „Închide ochii și respiră orașul”.

Doina Ruști și Claudiu Sfirschi-Lăudat vă invită să închideți ochii, să respirați orașul și să-i ascultați sunetele. Mai concret, vă dau întâlnire la Casa Eliad, pentru a porni împreună cu voi într-o călătorie olfactivă prin Bucureștiul de azi și de ieri, printre mirosuri suave sau grele și printre pagini de cărți. Ce miresme se desprind dintr-un manuscris fanariot, ce ne duce de nas pe străzile orașelor, cum să cunoști lumea altfel decât prin simțurile distanței, iată câteva întrebări la care gazdele nu promit că vor da un răspuns definitiv. Tocmai de aceea, Doina și Claudiu au deschis casa și au poftit alți câțiva invitați, pentru a vă încânta auzul și nasul.

Creatoarea de parfumuri Iulia-Victoria Neagoe ne propune să ne oprim o clipă pentru o perspectivă nouă asupra mediului de viață urban, pornind de la mirosurile orașului și făcând un zoom-in olfactiv în spațiul de locuit, pentru a percepe legătura mirosurilor cu spațiul, într-o călătorie inedită susținută de esențe și acorduri parfumate.

Și întrucât între miros și muzică există un dialog continuu, printre cuvinte și esențe parfumate, veți putea asculta trei compoziții alese special pentru această întâlnire și interpretate de violonistul Charalampos Konstantindis și pianistul Andrei Mihai Surdu:

Nikos Skalkottas — „Trei dansuri populare grecești, AK60”

Alkis Baltas — „Suita cipriotă pentru vioară și pian”

Mozart — „Sonata pentru vioară și pian în mi minor, KV 304” 

 

***

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul se va face cu un sfert de oră înainte de începerea evenimentului. 

Durata evenimentului: 1h 40m