Categorii
Thursday, June 13, 2024
Lansare de carte: 𝙐𝙡𝙩𝙞𝙢𝙖 𝙥𝙞𝙨𝙞𝙘𝙖̆ 𝙣𝙚𝙖𝙜𝙧𝙖̆
Wednesday, May 29, 2024
Actualitatea lui Thucydides — conferință
– Theodor Georgescu
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Închide ochii și respiră orașul
Fundația Culturală Greacă, în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, organizează în data de 6 iunie, ora 18:00, la Casa Eliad (Bd. Mircea Vodă nr. 5), o întâlnire dedicată orașului și mirosurilor lui, cu titlul „Închide ochii și respiră orașul”.
Doina Ruști și Claudiu Sfirschi-Lăudat vă invită să închideți ochii, să respirați orașul și să-i ascultați sunetele. Mai concret, vă dau întâlnire la Casa Eliad, pentru a porni împreună cu voi într-o călătorie olfactivă prin Bucureștiul de azi și de ieri, printre mirosuri suave sau grele și printre pagini de cărți. Ce miresme se desprind dintr-un manuscris fanariot, ce ne duce de nas pe străzile orașelor, cum să cunoști lumea altfel decât prin simțurile distanței, iată câteva întrebări la care gazdele nu promit că vor da un răspuns definitiv. Tocmai de aceea, Doina și Claudiu au deschis casa și au poftit alți câțiva invitați, pentru a vă încânta auzul și nasul.
Creatoarea de parfumuri Iulia-Victoria Neagoe ne propune să ne oprim o clipă pentru o perspectivă nouă asupra mediului de viață urban, pornind de la mirosurile orașului și făcând un zoom-in olfactiv în spațiul de locuit, pentru a percepe legătura mirosurilor cu spațiul, într-o călătorie inedită susținută de esențe și acorduri parfumate.
Și întrucât între miros și muzică există un dialog continuu, printre cuvinte și esențe parfumate, veți putea asculta trei compoziții alese special pentru această întâlnire și interpretate de violonistul Charalampos Konstantindis și pianistul Andrei Mihai Surdu:
Nikos Skalkottas — „Trei dansuri populare grecești, AK60”
Alkis Baltas — „Suita cipriotă pentru vioară și pian”
Mozart — „Sonata pentru vioară și pian în mi minor, KV 304”
***
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul se va face cu un sfert de oră înainte de începerea evenimentului.
Durata evenimentului: 1h 40m
Sunday, April 28, 2024
„Animal”, la FFE 2024
Fundația Culturală Greacă participă la cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Filmului European (9-15 mai) cu filmul Animal (2023), regizat de Sofia Exarhou.
Filmul va fi proiectat în ziua de vineri, 10 mai, la București, la Cinema Union (ora 20:00), și la Botoșani, la Cinema Unirea (ora 19:00), în deschiderea ediției locale a FFE.
Animal (2023, Grecia, Austria, România, Cipru, Bulgaria), durata: 116 min.
Cu: Dimitra Vlagopoulou, Flomaria Papadaki, Ahilleas Hariskos, Voodoo Jürgens, Hronos Barbarian, Ilias Hatzigheorghiou ș.a.
Regia și scenariul: Sofia Exarhou
Imagine: Monika Lenczewska
Montaj: Dragos Apetri
Sunet: Sebastian Watzinger, Rudolf Gottsberger, Odo Grötschnig, Thomas Pötz Kava
Muzică: Wolfgang Frisch
Producție: Homemade Films
Producători: Maria Drandaki, Maria Kontoyanni
Coproducție: Nabis Filmgroup, Digital Cube, Felony, ARS OOD, ΕΡΤ
Coproducători: Lukas Valenta Rinner, Laura Sterian, Stelios Kammitsis, Viky Miha, Ivan Tonev, Menos Deliotzakis
Premii:
2023: Cea mai bună interpretare feminină — Festivalul Internațional de Film de la Locarno
2023: Cea mai bună regie, la competiția internațională „Alexandru de Aur”, Cea mai bună interpretare feminină, la competiția internațională, și Cea mai bună regie, la Crew United Award „Meet the Future” — Festivalul de Film de la Salonic
2023: Cea mai bună regie — Festivalul Internațional de Film de la Vancouver
2023: Cea mai bună interpretare feminină — Festivalul Filmului European Les Arcs
2023: Cea mai bună regie, Premiul „Europa” — Festivalul „Cinéma Méditerranéen” de la Bruxelles
Thursday, February 1, 2024
𝗚𝗮𝘀𝘁𝗿𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝗲: istorie și literatură
Cu prilejul Zilei Internaționale a Limbii Grecești, sărbătorită anual în data de 9 februarie, Fundația Culturală Greacă, împreună cu Centrul de Limbă Greacă „Greacă cu Eva”, Kultur 21, Asociația Culturală Greacă din România „Nostos” și Organizația Elenă de Turism, organizează un eveniment dedicat vocabularului gastronomiei grecești, din Antichitate și până astăzi.
Evenimentul va cuprinde o prezentare susținută de Yannis Lemonis, despre gastronomie, istorie și literatură, o discuție cu publicul și o degustare de preparate și vinuri grecești.
Evenimentul va avea loc în data de 4 februarie, ora 12:00, la Kultur 21 (Str. Dr Carol Davila 21, Cotroceni).
Sponsori: Marianna’s, Kazakis, Abelon, Αναπτυξιακός Σύλλογος Αμμουλιανής, Domaine Agrovision
Yannis Lemonis s-a născut în 1956, la Atena, însă originile sale sunt din Aivali (Ayvalık, Turcia). Este un gastrosopher contemporan: degustător, călător, autor de articole despre gusturi și cercetător al gastronomiei grecești antice.
Călătoria pe urmele gusturilor a început de la artă. A studiat design-ul arhitectural și istoria artei, iar dragostea pentru arta culinară l-a condus spre lumea editorială.
A îngrijit primele ediții ale cărților lui Jamie Oliver în limba greacă și a contribuit la crearea colecției „Gastronomie și cultură” publicată de Editura Galaxias Hermeias. În cadrul acestei serii, a scris cărțile O scurtă istorie a gastronomiei și a artei culinare, La banchetele anticilor, Arta culinară a scriitorilor francezi, America Latină, scriitorii și bucătăria lor ș.a.
În 2009, a publicat romanul Crima din bucătăria lui Ptolemeu – 269 î.Hr. – Un tur al lumii și al gusturilor, în care îmbină cele trei mari pasiuni ale sale: arta culinară, călătoriile și istoria.
A colaborat cu revista Gastronomos, editată de ziarul Kathimerini, unde a avut o rubrică lunară intitulată „Gastromitologie” (2012-2017).
Este colaborator permanent al site-ului panosioannidis.com, pentru care a scris dicționarul de gastronomie Gastropedia și diverse alte articole despre gastronomie (vezi https://www.panosioannidis.com/gastropedia-list/lexiko-a-o/).