Saturday, January 18, 2020

Antigone illustrata

Antigona, o altă viziune

Antigona este protagonista tragediei omonime a lui Sofocle, reprezentată pentru prima oară la Atena în 442 î.Hr., dar este, de asemenea, o figură mitică și literară care apare în numeroase reinterpretări, din antichitate și până astăzi. De la Euripide la Seneca, până la Vittorio Alfieri și literatura franceză din secolul al XVI-lea, mulți autori s-au confruntat cu personajul, reelaborat și reînnoit în raport cu contextul teritorial și cultural.
Arhetip feminin de o valoare deosebită, Antigona reprezintă un simbol al luptei și al rebeliunii, al curajului și determinării, al eroismului și generozității, o imagine a unei femei moderne și emancipate, al cărei mit supraviețuiește până în epoca contemporană ca model universal recunoscut dotat cu virtuți excepționale, ceea ce o face un personaj unic, mereu actual. „Antigona ilustrată” oferă un portret - realizat prin folosirea de surse literare și, mai ales, iconografice – al eroinei sofocleice, un subiect drag în special picturii neoclasice italiene și franceze, prerafaeliților englezi și, în general, artiștilor europeni de la sfârșitul secolului al XVIII-lea până în epoca contemporană. Tocmai imaginile sunt cele care îl ghidează pe cititor și îl introduc în istoria Antigonei, fixând și rezumând drama cu ajutorul a cinci nuclee tematice: relația cu tatăl, Oedip și acea pietas filială; Antigona, figură de eroină solitară; ciocnirea dintre Eteocle și Polinice și rolul de mediator jucat de aceasta; nevoia de a-l onora pe Polinice, rămas fără o demnă înmormântare; apropierea și ruptura în ceea ce privește relațiile de familie. Analiza acestor argumente pune în evidență rolul exemplar al Antigonei în cadrul evenimentelor povestite, fie că aceasta devine sprijin pentru un Oedip orb și obosit, fie că joacă un rol de arbitru în lupta pentru putere a celor doi frați, fie ca susținătoare convinsă a propriilor acțiuni în numele iubirii și legii naturale. În plus, atenția acordată personajului de către artiștii secolului al XX-lea și cei activi mai recent (printre alții, Savinio, Cambellotti și Baumgartner) atestă longevitatea și marea difuziune spațială a unui subiect care se extinde din Europa spre Statele Unite. Valoarea sa arhetipală supraviețuiește ca purtător de semnificații profunde, ancestrale, care au devenit parte a umanității și, prin urmare, mitice.
Valentina Motta aduce în prim-plan o „Antigonă ilustrată”, un volum distins cu premiul Il Canto di Dafne, o recunoaștere pentru o tânără autoare care ne propune deja un alt titlu la fel de atrăgător: „Alcesti illustrata. Fortuna di un mito” (&MyBook, 2020).

Prezentare de Elena Dumitru
Universitatea Sapienza, Roma

Friday, January 10, 2020

Cursuri de limbă greacă - februarie-aprilie 2020



CURSURI DE LIMBĂ GREACĂ
FEBRUARIE–APRILIE 2020

Perioada de înscriere:
15 – 31 ianuarie 2020 (în zilele lucrătoare). 
Vă rugăm să nu solicitați formularul mai devreme de data de 15 octombrie!

Durata modului: 32 de ore/ 18 cursuri

Module:
În perioada februarie-aprilie 2020 se vor ține cursuri doar pentru modulele A2 și B2, luni și miercuri, începând cu ora 18:00.
Nu se vor face înscrieri la grupa A1 (începători).

Cursurile – cu o durată de două ore, cu pauză – se vor desfășura seara, după ora 18:00.

Adresă:Fundația Grigoriade, Str. Corbeni nr. 25, sector 2, Bucureşti, România (în apropierea Cinematografului Europa)
Taxă: 600 RON


Etapele înscrierii:
1. Solicitarea prin e-mail (fundatiaculturalagreaca@gmail.com) a Formularului de înscriere.
2. Completarea formularului și trimiterea acestuia, în termen de o zi de la primire, la adresa de e-mail fundatiaculturalagreaca@gmail.com, cu subiectul: „Înscriere curs + numele solicitantului”.
3. Plata taxei de curs (600 RON) și trimiterea dovezii plății, în termen de 48 de ore de la trimiterea formularului, la adresa de e-mail de mai sus, cu subiectul: „Dovadă plată + numele solicitantului”.
NOTĂ: În cazul în care nu se va face dovada plății în 48 ore, se pierde locul reținut în urma trimiterii formularului completat.

Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile pentru o grupă și în ordinea primirii formularelor de înscriere confirmate de dovada plății.

Detalii plată:
Fundația Culturală Greacă
Bd. Pache Protopopescu 6, sector 2, București, România
Cont: 100031841313 – IBAN: RO44BRMA0530012416500000
deschis la Banca Românească, Filiala Calea Victoriei
CIF: 23989271 


****

ΜΑΘΗΜΑΤΑ EΛΛΗΝΙΚΩΝ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020

Περίοδος εγγραφών:
15 - 31 Ιανουάριος 2020 (εργάσιμες μέρες)

Διάρκεια:
32 ώρες / 18 μαθήματα (συναντήσεις)

Τάξεις:
Τα μαθήματα απευθύνονται μόνο στους φοιτητές των τάξεων Α2 και Β2 (Δευτέρα και Τετάρτη, από τις 18:00).
Δεν γίνονται εγγραφές στο Α1 (αρχαρίων).

Διεύθυνση: Ίδρυμα Γρηγοριάδη, Οδός Corbeni 25, Βουκουρέστι (κοντά στον Κινηματογράφο Europa)
Δίδακτρα: 600 lei


Παρακαλούμε να μας γράψετε στο e-mail (fundatiaculturalagreaca@gmail.com) και να μας ζητήσετε τη φόρμα εγγραφής. Ύστερα από τη συμπλήρωση της φόρμας, παρακαλούμε να πληρώσετε σε 48 ώρες τα δίδακτρα στο παρακάτω λογαριασμό:

Fundația Culturală Greacă
Bd. Pache Protopopescu 6, sector 2, București, România
Cont: 100031841313 – IBAN: RO44BRMA0530012416500000
deschis la Banca Românească, Filiala Calea Victoriei
CIF: 23989271

Πληροφορίες: