EUROPIUM
15 martie 2017, ora 19.00Teatrul Odeon – Sala Majestic
Organizatori:
Fundația Culturală Greacă și Centrul Ceh
Fundația Culturală Greacă și Centrul Ceh
Spectacol produs de Centrul Cultural „Onasis” din Atena și RootlessRootCoproducător: Centrul de Dans JoJo-Oulu
Parteneri:
Teatrul Odeon, Centrul Național al Dansului și Ambasada Republicii Cehe
Teatrul Odeon, Centrul Național al Dansului și Ambasada Republicii Cehe
Accesul se face pe baza biletelor, care pot fi cumpărate (începând cu 23 februarie) de la casa de bilete sau de pe site-ul Teatrului Odeon, la prețul de 21,20 și 12,72 lei.
Bilete online
Bilete online
Foto: Mike Rafail |
Fundația Culturală Greacă din București își continuă activitatea prin promovarea, de această dată, a dansului contemporan, prezentând la Teatrul Odeon, Sala Majestic, proiectul „Europium” al companiei RootlessRoot. Proiectul este inițiat și susținut de Grecia și Slovacia și își propune o reflecție pe marginea valorilor lumii occidentale, fiind totodată o căutare a trăsăturilor definitorii pentru identitatea „Europei”. Proiectul este inițiat de Centrul Cultural „Onasis” din Atena și de RootlessRoot, în colaborare cu Centrul de Dans JoJo-Oulu. Organizatorii evenimentului de la București sunt Fundația Culturală Greacă și Centrul Ceh, în parteneriat cu Teatrul Odeon și Centrul Național al Dansului. Spectacolul este inclus în ediția din 2017 a Festivalului LIKE organizat de Centrul Național al Dansului.
Tot în cadrul Festivalului LIKE, Linda Kapetanea va susține, în data de 14 martie, orele 19.00-20.00, un workshop la sediul CNDB. Mai multe informații, pe pagina CNDB: http://www.cndb.ro/festival-like-cndb.
Foto: Mike Rafail |
RootlessRoot:
Proiectul este rezultatul reflecțiilor noastre asupra „lumii occidentale” și a „culturii” sale. Deși provenim din țări diferite, Grecia și Slovacia, originile noastre europene, în ciuda contrastelor, rămân comune. Totodată, ne-am luat libertatea de a ne dezvălui identitatea și de a oferi un cadru artistic modern prin prisma propriilor gânduri, întrucât considerăm că aceasta este singura cale spre diversitate, iar diversitatea este un semn de sănătate.
Adesea, așa cum am putut observa, publicul îndrăgește spectacolele „curate”, „lustruite” și clar construite. Noi credem însă că lucrurile stau un pic diferit în lumea în care ne străduim să supraviețuim, în care trăim și ne dezvoltăm. Așa că, în timp ce lucram și repetam pentru „Europium”, am citit numeroase legende și mituri despre originile culturii europene. Povestea Plutei Meduzei, cu teribila ei înlănțuire de evenimente, ne-a părut, până azi, a fi cea mai edificatoare narațiune despre Europa. La început, nu am avut de gând să ne concentrăm asupra acestui episod, dar atâtea evenimente importante s-au întâmplat între timp, încât n-am mai putut s-o ignorăm. În plus, unul dintre elementele noastre preferate este lemnul. Așa că am ne-am apucat să construim o plută.
Am considerat că în miezul a ceea ce numim natura culturii noastre rezidă problema definirii valorilor societății în care trăim și a mecanismelor de răspândire, de protejare și de impunere a acestora. Iar această problemă este strâns legată de altele, esențiale: cum se cade să trăim și să murim, ce este și ce nu este important pentru noi, ca grup și indivizi, ce înseamnă să reușești sau să eșuezi, cine sau ce ne amenință valorile și cum îi facem față.
Titlul spectacolului ne-a fost inspirat de EU63 – Europium, un element chimic fără un rol biologic semnificativ, care este instabil și se descompune cu ușurință. Iar aceste trăsături ale lui sunt grăitoare pentru situația din Europa zilelor noastre.
Mai multe informații despre proiectul „Europium” pot fi găsite aici:
______
Sponsor principal: Alpha Bank
Sponsori: Atlas Corporation, CytoGenomic, Dirent,
Orphee Beinoglou-Orbit Romania, RENOMIA SRBA Insurance Broker, TPG
Parteneri
media: Agerpres, B-Critic, Happy TV, LiterNet, MKlasica Melos, Observator
cultural, RFI România, Radio România Cultural, Scena9